Je comfortzone: wel of niet verlaten?

Posted on

Aaaaah, je comfortzone. De meest veilige plek op aarde vanaf het moment dat je de baarmoeder verliet. Je comfortzone is jouw eigen plek, met jouw grenzen, jouw normen en waarden: een plek waar jij je volledig veilig voelt en jezelf durft te zijn. Zonder angsten, zonder onverwachte gebeurtenissen, zonder stressvolle keuzes. Heerlijk, toch? 

Nou, ja en nee. Ja, fijn, want je weet zo ongeveer wat je kunt verwachten in en van het leven en het voelt gewoonweg fijn om in je comfortzone te zitten. Maar voelt het ook niet een beetje… leeg? In je comfortzone zitten betekent dat je alleen de dingen doet die je altijd al deed. Maar wanneer doe je dan iets nieuws? Werkt een comfortzone niet een beetje tegenstrijdig; leven, terwijl je eigenlijk steeds minder leeft?

Uit je comfortzone stappen is een van de engste dingen die je kunt doen. Het betekent dat je die veilige haven verlaat: dat ene stukje waar je grip op had, doe je weg. En dat kan eng zijn. Spannend. Dat kun je zelfs fysiek voelen, doordat je hart harder gaat slaan. Maar dat hart dat harder slaat betekent ook dat bloed sneller door je lichaam wordt gepompt en je het gevoel hebt dat je ‘het’ gewoon moet doen. Dingen doen die je nog nooit hebt gedaan, nog nooit hebt gedurfd of waar je eerder gewoonweg niet aan toe bent gekomen maar die je dus eigenlijk wel ‘altijd al’ had willen doen betekent dat je je comfortzone uitbreidt. En daar leer je eigenlijk heel erg veel van.

Vaak betekent het uitbreiden van je comfortzone dat je dus iets nieuws gaat doen, of iets dat je altijd al had willen doen. Dat kan goed gaan, maar dat kan ook slecht gaan en dat is nu juist het enge aan uit je comfortzone stappen: je weet niet hoe ‘dat nieuwe’ uit gaat pakken. Maar ongeacht die uitkomst kun je er juist veel van opsteken. Als het goed gaat, krijg je meer zelfvertrouwen, weet je dat je iets kan of leuk vindt en voelde het direct fijn om je comfortzone uit te breiden. Als het niet goed gaat, is dat vervelend en jammer en bovenal kan dat direct een knauw geven in je zelfvertrouwen. Echter na die eerste teleurstelling komt ook hier groei: verliezen accepteren, het zelfvertrouwen groeit ondanks de ‘mislukking’ toch (want je bent uit je comfortzone gestapt) en omgaan met teleurstellingen. Ook dat hoort bij het leven en ook daar groei je van als mens.

Wanneer ben jij voor het laatst uit je comfortzone gestapt? En doe je het wel vaak genoeg? Mocht je het toch nog ‘te’ eng vinden om uit je comfortzone te stappen dan kun je je natuurlijk ook altijd laten coachen. Maar je kunt het ook gewoon eens proberen.